Млечните зъбки, грижа и хигиена
Само 99.00 лв. до БЕЗПЛАТНА доставка!
089 700 4640
Безплатна доставка над 99 лв.

Млечните зъбки, грижа и хигиена

Кога ще започат да никнат зъби? Какво мога да направя, за да помогна за облекчаване на болката на бебето ми? Важни ли са млечните зъби, въпреки че падат? На пазара се предлагат безброй продукти за облекчаване на болката, но дали има полза от тях? Какво да изберем?         

 Много възрастни и родители не смятат, че млечните зъби не са важни, но всъщност те играят жизненоважна роля, за да помогнат на детето ви да говори, да се храни, да се усмихва и да развива челюстта си.  Стресът при никненото на зъбите е голям както за бебето, така и за родителите.

            

Обикновено първите зъбки излизат  между 6 и 8 месеца и не спират да никнат, докато навършат около 2,5 -3 години. Всяко бебе има 20 млечни зъба.
Признаците за пробив на зъби са:

1)  Обриви около устата: Обривите могат да се образуват около устата поради дразнещото усещане от никнене на зъби.

2) Лигавене: Когато започне да никне зъб, съвсем нормално е да наблюдавате повече лигавене. Това е така, защото слюнката помага за охлаждане и успокояване на венците.

3) Раздразненост и рев: родители забелязват, че бебето им е по-раздразнено от нормалното, когато започват да никнат зъбите и дори плачат. 

4) Дъвчене и хапане: Ухапването на различни предмети (или дори хора) е основен признак за никнене на зъби! Вашето бебе може да започне да дъвче и да хапе всичко, до което може да се добере. 

5) Нисък апетит: Отказът от ядене е друг често срещан признак на никненето на зъби на бебето. Венците им са възпалени и раздразнени, така че яденето на по-твърди храни може да не е особено приятно.

6) Лош сън: Това е друг често срещан признак на никнене на зъби, защото бебето ви е раздразнено и трудно ще заспи, а в някои случаи ще се събуди от дискомфорта на зъбите.

Бебето няма зъби на 9 месеца - проблем ли е? / moetodete.bg

Грижата за детските зъбки е също така важна, както и цялостната грижа за малкия организъм. Отношението към зъбките започва още през първата година от живота.При правилна профилактика и грижа през годините зъбите на Вашите деца ще бъдат здрави и красиви. Американската дентална асоциация препоръчва да заведете детето за зъболекар още когато е на годинка. Още при пробивън на първите зъби е необходимо и посещението при детския стоматолог, който цели запознанство и  информираност. Най-добрият съвет към родителите е редовна профилактика, добра орална хигиена, хранителна култура и запознаване с детски стоматолог още през първата година след раждането.

Щом зъбките почнат да се появата при децата е време  да започне и грижата за тях. Въпреки че ще останат за кратък период от време, тяхното здраве е важно за здрави бебешки венци и за бъдещите перманентни зъби.

Може да помагате на своето бебе да се справи с болката от никнене на зъби с различни и накраиници. Продават се гризалки с течност, която се замръзява. Когато детето я гризе, облекчава болката му.

Повечето детски храни много бързо измиват зъбките на бебето само с глътка вода след това. Но е хубаво да започнете да ползвате четка за зъби. Дори бебето да няма още поникнали зъби, може да започнете почесване (миене) , за да го облекчите и запознаете с четките-накрайници, подходящи за възрастта.Canpol Накрайник за миене на зъби, 0м+

А когато вече има няколко зъба може да почиствате с накрайник и вода или бебешка паста за зъби без флуор, тъй като още не могат да изплюват.How much toothpaste to use

 

Публикувано: 06.07.2021 15:05